Možete li da govorite jezikom korisnika


Konstantno se pitate kako da opravdate vreme i budžet uložene u SEO i kada možete da očekujete povrat investicija? Koje korake da preduzmete da bi vaša SEO strategija bil uspešna?

U 2019. godini svi su pričali o Google-ovom novom BERT algoritmu i odjednom su svi SEO stručnjaci želeli da znaju kako da se optimizuju za BERT. Činjenica je, ipak, da, umesto da se ‘rvete’ sa optimizacijom BERT, trebalo bi da se bavite optimizacijom koja je fokusirana na korisnike i tehničke aspekte isporuke sadržaja. U suštini, to znači da bi trebalo da analizirate pristupne tačke za pretraživanje i da svoj sadržaj prilagodite pretraživačkim navikama svojih korisnika. Imajuči u vidu da korisnici danas imaju više opcija za pretraživanje, SEO mora da se fokusira na osnovne elemente, kao što su isporuka sadržaja i besprekorna arhitektura.

Sa BERT-om ugrađenim u algoritam za rangiranje i Google featured snippets, Google je napravio ogroman pomak u omogućavaju pretraživanja na osnovu namera korisnika, a ne na osnovu odnosa stringova. To znači da sadržaj zaista mora da bude napisan u skladu sa namerama korisnika, ali i da će pretraživanje na osnovu ključnih postati sve manje relevantno ako kreiranje sadržaja bude vođeno predloženim upitima. Jednostavno, moraćete da ustanete od svog radnog stola i zaista razgovarate sa svojim korisnicima kako biste saznali šta oni zapravo žele.

Ovako izgleda feature snippet:

Dakle, istraživanje ključnih reči, bar u onom obliku u kome ga poznajemo, postaje anahrono. Sa napretkom neurolingvističkog programiranja (NLP) i dubokog učenja, pretraživači će se u najvećoj meri preorijentisati sa ključnih reči na namere. To je upravo ono što Google radi u poslednje vreme konstantno se usavršavajući kako bi se rezultati pretrage optimizovali u skladu sa namerama korisnika. To je takođe i razlog zašto SEO stručnjaci moraju da shvate uticaj novog trenda na kvalitet i formu sadržaja kako bi bili u stanju da taj trend i prate. Da biste mogli da uhvatite korak sa trendom, neophodno je da se fokusirate na svoje korisnike i način na koji oni razgovaraju o svojim problemima, nedoumicama ili potrebama što prevazilazi samu kupovinu i podrazumeva sadržaj koji zadovoljava njihove potrebe i nakon prodaje, poput podrške, zastupanja i osnaživanje zajednice.

Korisnik mora da bude vaš prioritet u svakom momentu, a posebno imajući u vidu da veliki broj kompanija i brendova zaboravlja ili ne razume šta treba da urade da bi privukli potencijalne kupce. I da bi ih ubedili da ostanu. Kupci žele stvarnu vrednost, a žele da znaju i da ih razumete, da se mogu osloniti na vas i da ste pouzdan partner za budućnost. U skladu s tim, morate da izbegnete trend prisutan među nekim marketarima koji prodaju svoje proizvode i usluge, ali ne komuniciraju sa svojom ciljnom publikom i ne čuju svoje korisnike. Ukoliko ne razgovarate sa svojim korisnicima i ne prepoznajete njihove specifične obrasce ponašanja, malo je verovatno da ćete kreirati uspešnu i celovitu strategiju. Dakle, sedite i razgovarajte sa svojim korisnicima, jer to je vaš posao ... između ostalog.

Vrhunski, optimizovani sadržaj

Da li ste se ikada zapitali šta je suština SEO? Sadržaj, naravno. Sadržaj je alfa i omega vaše SEO strategije, od strukture vašeg web sajta do linkova koje kreirate. Da biste uspeli u narednom periodu, vaš fokus mora da bude na kvalitetnom i relevantnom sadržaju. To znači da ćete morati da naučite kako da pišete ili da pronađete ljude koji to znaju. Pre ili kasnije (bolje pre), najbolji sadržaj će pobediti, a vi treba da uradite sve da to bude vaš sadržaj. To će vam pomoći da ostanete konkurentni u pogledu pretrage po dugačkim ključnim rečima (Long-tail keywords) kako biste izgradili autoritet svog web sajta, povećali potražnju za vašim sadržajem, ali i povrat investicija. Još jednom vreme je da se oslobodite opsednutosti ključnim rečima i pređete na teme. Poenta ove paradigme je holistički pristup kreiranju sadržaja što će vašim korisnicima pružiti jedinstveno iskustvo, ali i olakšati postizanje vaših poslovnih ciljeva.

Da bi to bilo moguće, morate da poznajete svoju publiku, razumete način na koji pretražuju, nameru u pozadini njihovih pitanja i da im pružite odgovore / rešenja za njihove probleme u formatu koji njima najviše odgovara. Ne zaboravite da se namere korisnika menjaju i da neko drugi to može da uradi bolje od vas. Činjenica je da morate da optimizujete svoj sadržaj za korisnike, a ne za pretraživače. Ipak, ‘magična formula’ za uspeh ostaje ista kao i uvek - dajte im dobar sadržaj sa konzistentnim porukama o vašem brendu prilagođenu njihovom jeziku, a ne vašem.

A, ako se pitate kako da zaštitite svoj brend u nepredvidivom okruženju, morate imati na umu svaki detalj - od početne interakcije u SERP-ovima, do celokupnog iskustva vaših korisnika kada uđu na vaš web sajt i dugo nakon što ga napuste (uključujući ‘drip’ kampanje, remarketing ili personalizacija za ‘povratnike’). Krajnje odredište vaše SEO strategije mora biti najbolje moguće iskustvo za vaše korisnike, i bez obzira da li ste spremni da se time bavite ili ne, podrazumeva fokus na brojne tehničke elemente kao što je, na primer brzina učitavanja web stranice (imajte na umu nove Chrome “slow warning badges”, i izveštaje o brzini učitavanja na Google Search Console). Vaši kupci možda znaju gde žele da stignu, ali žele i da tamo stignu brzo.

SIPOD DIGITAL

Započnite.Odbrojavanje!

Digitalna marketinška agencija

+381 11 4037464

Bulevar kralja Aleksandra 438, Beograd, Srbija

©2020 Sipod Digital. All Rights Reserved.

SIPOD DIGITAL

Započnite.Odbrojavanje!

Digitalna marketinška agencija

+381 11 4037464

Bulevar kralja Aleksandra 438, Beograd, Srbija

©2020 Sipod Digital. All Rights Reserved.