Kako da digitalizujete poslovanje u 10 koraka


Digitalizacija poslovanja više nije nikakva novost. Prema istraživanju Statista, skoro polovina svetske populacije aktivno koristi Internet. Kompanije sve više posluju online, a digitalizacija više nije pitanje budućnosti, već svakodnevne potrebe. S obzirom na bezbroj opcija i prilika, danas možete lako da digitalizujete svoje poslovanje pomoću softvera, to jest, da digitalizujere svoje podatke i aplikacije kako bi bili u skladu sa globalnim trendovima. Digitalna transformacija postala je integralni proces za vlade, kompanije, masovne medije, zdravstvo, nauku i tako dalje, ključni pokretač internih i eksternih aktivnosti svake organizacije. Digitalizacijom svog polovanja dobijate priliku da promenite način na koji ste do sada poslovali i usvojite neki od inovativnih i efikasnih načina da stvorite vrednost za svoje korisnike.

Neophodnost digitalne transformacije u velikoj mjri diktiraju kupci koji očekuju brzu i efikasnu isporuku proizvoda i usluga. U osnovi, to se odnosi na usklađivanje vašeg poslovanja sa tehnološkim napretkom, korak po korak, odnosno uspostavljanje konteksta za buduću primenu novih tehnologija koje će pojednostaviti procese i unaprediti iskustvo vaših korisnika. Da bi se potpuno digitalizovale, kompanije moraju da ‘presele’ svoje proizvode i usluge u digitalno okruženje i usvoje nove poslovne modele. Sa druge strane, kompanije koje se ne prilagode ovim promenama, uskoro će se boriti za opstanak. Digitalizacija vašeg poslovanja pruža brojne pogodnosti, uključujući povećanu sigurnost, smanjene troškove i poboljšanu produktivnost. Ono što je najvažnije, digitalizacija podataka pomaže vam da unapredite svoje poslovanje, učinite ga boljim i efikasnijim. Koje su prednosti digitalizovanog poslovanja?

  1. Čuvanje datoteka u ‘oblaku’ (cloud) – Cloud sistemi su toliko korisni i pružaju toliko mogućnosti, poput bezbednog i efikasnog čuvanja vaših važnih dokumenata, da ćete se pitati kako ste uopšte mogli bez njih. Eliminacija papira (štampanih dokumenata) oslobodiće puno kancelarijskog prostora i značajno smanjuti troškove. Da ne pominjemo okolinu…
  2. Slanje dokumenata - iako se u mmnogim kompanijama i dalje koriste štampači i razmenjuju štampani dokumenti, treba da budete svesni toga da ovakav način poslovanja postaje prošlost i da morate da pređete neku od digitalnih metoda, kao što je, recimo, Google Docs.
  3. Dole faks i skener! Slanje dokumenata faksom i njihovo skeniranje zahtevaju mnogo papira, a u isto vrem dostupne su vam aplikacije koje vam omogućavaju da skenirate dokument, konvertujete ga u odgovarajući format i pošaljete ga e-mailom uz niže troškove i za manje vremena.
  4. Komunicirajte digitalno! - Umesto tradicionalnih metoda komunikacije, možete da komunicirate sa zaposlenima putem digitalnih metoda komunikacije. Zaboravite na poruke na papirićima jer digitalna komunikacija je pravilo!
  5. Digitalne vizitkarte – vizitkarte zahtevaju previse papira... osim ako ih digitalizujete! Na raspolaganju su vam razne aplikacije i softver za skeniranje i digitalizaciju vizitkarti.
  6. Elektronski potpis - Fizičko potpisivanje dokumenata je istorija - umesto da to radite, možete koristiti digitalni ili elektronski potpis (recimo, Adobe Reader)
  7. Digitalni računi – možete da šaljete i primate račune od svojih partnera ili dobavljača u digitalnom obliku.
  8. Sastanci bez papira – prošlo je vreme sastanaka na kojima sus vi bili zatrpani tonama štapanih predloga, prezentacija ili odluka – sve to možete da ‘saopštite’ svojim zaposlenima koristeći dostupnu tehnologiju.
  9. Trening za zaposlene - Digitalizaciju čine procesi, ali je još više čine ljudi, što znači da vam je za digitalizaciju vašeg poslovanja potreban ‘know-how’ i vaši zaposleni treba da budu svesni toga.
  10. Budite prisutni online - ovo se odnosi na vaše prisustvo na mreži, pre svega na vašu web sajt vase kompanije na kome možeet da nudite svoje usluge i proizvode, ali i da efikasnije komunicirate sa svojim klijentima ili kupcima i dobijete povratne informacije od njih.

Pre svega, ipak, morate da definišete digitalne protokole. Da biste mogli da procenite i predvidite kako će digitalizacija uticati na vaše poslovanje i procese, morate da planirate kako biste bili u mogućnosti da sprečite pokretanje neefikasnih programa i protokola koji bi naišli na negativan prijem kod vaših korisnika ili ciljne publike. Vaši planovi moraju da odražavaju vase prednosti, a ne vaše slabosti.

Čitav svet na dohvat ruke

Pametni telefoni zavladali su svakodnevnim životom. Istraživanje Statista pokazuje da ljudi uglavnom koriste pametne telefone i bežične uređaje za komunikaciju i pristup podacima, uključujući poslovne procese, društvene mreže, informacije o zdravlju, bezbednosni nadzor i tako dalje. Da biste poboljšali iskustvo svojih korisnika, morate da razmišljate o mobilnim uređajima. Mobilne aplikacije postale su ključni faktor u pronalaženju klijenata i neizbežni element svake marketinške strategije. To se odnosi i na aplikacije, koje su postale nezamenljiva marketinški alatka, posebno ako su prilagođene korisnicima. Ukoliko je vaš web sajt jednostavan za korišćenje i nudi jednostvane opcije za naručivanje ili plaćanje preko interneta, veća je verovatnoća da ćete privući potencijalne kupce i povećati vidljivost svog benda. Veće angažovanje vaših korisnika void do lojalnih korisnika, dok lojalni korisnici koriste vase aplikacije da redovno kupuju vaše proizvode i usluge, ali i da ih preporučuju svojim online prijateljima.

Prelazak na mobilne uređaje doneo je važnu promenu u svet poslovanja bez geografskih ograničenja u kome možete da stvarate dodatnu vrednost za svoje korisnike, povećate prodaju, razmenjujete informacije o vašem brendu i povećate društveni angažman. Konačno, potreban vam je da budete povezani da biste preživeli i napredovali u digitalizovanom svetu. Svaka kompanija mora da bude svesna važnosti novih tehnologija koja pružaju nove mogućnosti, otvaraju nova tržišta i povećavaju prihode.

SIPOD Digital vam stoji na raspolaganju za bilo koju ideju koja se tiče vašeg digitalnog poslovanja. Samo treba da klimnete glavom!

SIPOD DIGITAL

Započnite.Odbrojavanje!

Digitalna marketinška agencija

+381 11 4037464

Bulevar kralja Aleksandra 438, Beograd, Srbija

©2020 Sipod Digital. All Rights Reserved.

SIPOD DIGITAL

Započnite.Odbrojavanje!

Digitalna marketinška agencija

+381 11 4037464

Bulevar kralja Aleksandra 438, Beograd, Srbija

©2020 Sipod Digital. All Rights Reserved.